Saturday, 24 December 2016

WILAYAH SELEPAS HUJAN - revisited

Ahad, 11 Dec 2016.
Hari minggu yang lalu... Saya ke Sini...

Sudah lebih enam tahun saya tidak ke Sini...
Sebenarnya, ini perjalanan yang tidak dirancang. Sedang saya memandu bersama anak dan dua cucu... Ternampak papan tanda ke Sungai Lembing... And the rest is history... Hehe
Jamee, Riyadh, Dewi
Dan kerana tidak dirancang... Saya tidak bawa phone pun... Video dan gambar diatas diambil menggunakan phone anak saya...
Memang sedikit kecewa sebab tidak bawa phone... Lalu... Saya rancang untuk kembali semula ke sini dalam jangkamasa terdekat dengan phone yang fully charged.

Wilayah ini walau jauh
Sudah cukup menggembirakan aku
Kerana ia memberikan aku sejuta senyuman
Walaupun epilog cerita ini tidak sama
Aku masih lagi pelakun yang serupa

Petikan Dari puisi Wilayah Selepas Hujan, nukilan bersama... Patung, Tito, Daoz, Jumain, Yusri.



Monday, 12 December 2016

GERIMIS DATANG LAGI


Gerimis datang lagi
Merimbunkan rindu
Larat terhembus angin lalu
Menghimpun kasih ditengah hembusan bayu
Biarlah gerimis pergi
Bersama jeritan padu
Bukan dengan tangisan lesu
Sayup dibawa semilir sendu

Salam Maulidur Rasul untuk semua sahabat Muslim.

Monday, 21 November 2016

NOT SUPERMOON

Salam and good day,
I don't know if you still remember this post... starry night which I wrote last year. In that post, I mentioned that it was the second most wonderful thing I have ever seen. I also said I would write about the most wonderful thing I have ever seen, soon. Well... not so soon apparently, but here it is... the most wonderful thing I have ever seen.
I'm writing this in the wake of the Super Moon phenomenon last week, not because I could not see a thing on account of the sky being totally overcast that particular night...but because it involves the same celestial body orbiting the earth.
Blood Moon. Image from Google
It was quite a few years back, I don't remember exactly what year it was, but it was way before cell phones have cameras... hence, no photos.  It was actually the year when there was a full Lunar Eclipse. I remember watching the eclipse from the balcony at my mother's house. To say it was mind blowing would be an understatement. It was more than mind blowing ... it was breathtaking...
to see the moon devoid of any light... was beyond my imagination. The moon was no longer just a flat bright surface...I could actually see the spherical shape of moon, which we don't normally see when it is brightly lit. The colour was a mixture of orange and red or brown and it was the size of a basketball. Actually, it was exactly like looking at a basketball suspended in the sky... spinning... Yes... i could see the orange moon spinning in the sky... truly majestic, imagine a basketball floating and spinning in the sky... magical and humbling.
I vaguely heard my mom saying ... bulan sedang sakit, and the old nyonya next door telling us,,, itu naga sudah telan bulan... not very scientific, but then scientists also call it Blood Moon... not very scientific either.
Well, scientific or not, it will always remain as the most amazing thing I have ever seen.  

Wednesday, 9 November 2016

THE BOOK OF LIFE ... chapter 50

Salam and good day.
Hari ini saya mencecah usia 50. Thank you Allah.

Half a century... err.... no worries

Seperti monsoon timur laut... saya akan terus meluru dengan errr... tidak begitu ganas.
Dalam usia separuh abad ini, mungkin sudah masanya saya perlahankan sedikit rentak kehidupan saya. ibarat bertukar memandu dari lorong kanan ke lorong kiri. Ambil masa untuk 'stop and smell the flowers'. Tidak lagi ingin meneroka bintang, cukup sekadar melihat keindahannya dari jauh.
Sekarang adalah waktu untuk saya mengambil masa untuk diri sendiri.... membaca 'Wuthering Heights' diatas katil, menonton 'Midsomer Murders' yang boleh interrogate suspect sambil minum teh.... atau duduk ditepi tingkap sambil memetik gitar.  siapa lagi yang akan membahagiakan saya kalau bukan saya sendiri.

kata orang ... 'age is just a number' ...betul... dan monsoon timur laut juga cuma angin, kan?

Yang pasti, saya berpegang teguh pada kata Timon dan Pumba....
It's a problem free... philosophy..
HAKUNA MATATA... *baca ikut tune ya... LOL

Sekarang rasa nak main gitar... jom... Spanish Romance (forbidden game) ... easy version...hehe

Monday, 31 October 2016

MY PRECIOUS

Photo from today.com
nurse-dresses-nicu-babies-superheroes-halloween-
Kudos nurse Katie Windsor. Babies in the nicu are more than super. Oh... by the way... nicu stands for neo-natal intensive care unit. This is where premature or ill newborn babies are placed.
How do i know this? My third grandchild was diagnosed with meningitis when he was 2 weeks old. He was in the nicu for nearly a month. Sad to say...I didn't even know about the nicu before that.
Now he is a healthy bubbly 11 months old baby
So... having seen what the babies and parents in the nicu had to go through... i agree... they could use something miraculous to brighten up their surroundings.
By my standard... the infants, their parents, the nurses and doctors in the nicu are all super heroes.
And my all time favourite super hero is.... of course... Batman... err.... Michael Keaton batman... :-)

Friday, 28 October 2016

HUJAN DI TENGAH MALAM

photo from google image

Hujan di tengah malam
Yang turun selembut mimpi
Setenang pohon dan bukit
irama indahnya membawa sunyi
Membuai rasa... mengulit lena
Meninggalkan aku sendirian
Terasing dalam ketenangan
Hujan ditengah malam


Saturday, 22 October 2016

PERIHAL PENANDA BUKU DAN BUKU TELEPHONE

Salam and good day.
Saya suka menggunakan penanda buku. Jika saya menggunakan module atau buku untuk mengajar juga saya tandakan mukasurat dengan penanda buku. Itu bagi saya sesuatu yang biasa namun tidak bagi pelajar2 saya. Sewaktu penanda buku saya terjatuh, mereka melihatnya dengan expression ' she's still using a bookmarker?'
Agak lucu melihat wajah mereka... lalu saya berkata....
never seen a bookmarker before?
Mereka jawab ... yes we have.
Ok... i take it you don't use this kind of thing.
Mereka jawab ... no.
Fahamlah saya... cuma old-timer seperti saya saja yang masih menggunakan penanda buku yang dicetak. Remaja sekarang mungkin cuma kenal bookmark dalam search engine sahaja.
Mungkin juga lama kelamaan penggunaan penanda buku begini akan semakin kurang ... mungkin akan terus dilupakan... sama seperti penggunaan buku telephone yang diganti oleh phone book dalam cell phone. Saya rasa tidak ramai remaja sekarang yang pernah melihat buku telephone yang tebalnya hampir 3 inci itu... dan pastinya mereka juga tidak akan tahu maksud 'yellow pages'.
Sewaktu kanak2 dulu... saya gemar mendengar drama dan sandiwara radio. Mungkin ada yang masih ingat drama radio... nombor 5 pesiaran 1... sangat popular satu waktu dahulu... dan sandiwara radio yang selalunya membawa cerita hikayat disertai dengan syair. Saya paling suka bahagian syair.
Apakah seni penulisan skrip radio juga menerima nasib yang sama dengan buku telephone dan penanda buku? Dying art... seperti Mak Yong dan Wayang Kulit.  That would be a real shame.
Dan ... yang paling penting... berapa ramai yang tahu apa kaitan diantara dua gambar dibawah... LOL...






Friday, 7 October 2016

KEKAL


Dalam kekelaman malam yang panas
tanpa bulan dan bintang
Diselubungi kelembapan
Diselimuti kegelapan
Dunia terasa lebih siuman
Tanpa kekeliruan waktu siang
Malam ibarat cahaya rumah api
menyuluh laluan pelayar
Ibarat cahaya lilin yang hampir padam ditiup angin namun terus menyala
Merangsang akal dan jiwa
Membuat aku berfikir
Membuat aku tersenyum
Bolehkah ku simpan cahaya itu

LANGIT DINIHARI

Langit dinihari
suram dan dingin tanpa cahaya
Setia menanti hangat sang suria
Agar terlihat warna pada seri bunga

Langit dinihari
Surammu membuat aku sayu
Dinginmu membuat aku pilu
sudilah kau sepi bersamaku.

Tuesday, 4 October 2016

GUESS I'LL ALWAYS BE ....

Salam and good day.
Everyday i will do something that makes me happy... no matter how small the thing might seem. And yesterday.. i did this...
http://www.smule.com/p/107629360_675566405   hèhe

But I feel I'm growing older....



Sunday, 25 September 2016

BLOODLINE... bukan sekadar penyambung warisan

Salam and good day.                                
 Inilah cucu-cucu saya. Kanak-kanak generasi Z...atau the screen generation. Ibubapa
mereka dari generasi Y... dan nenek mereka generasi X... Lol.                 Darah saya mengalir dalam tubuh mereka, dan semoga akan terus mengalir didalam tubuh anak serta cucu mereka... Dari gen Z ke gen Alpha dan seterusnya.                             Kerana mereka bukan sekadar penyambung warisan....               Kerana bertahun dari sekarang...Mereka adalah bukti yang saya pernah hidup didunia ini.                  

Saturday, 17 September 2016

THE FLIP SIDE

Salam and good day.                                 Saya bukan tiap hari masuk ke fb. Kali terakhir saya menjengok fb saya... dua hari lepas... Ada beberapa orang yang post berita ini... http://www.kedahnews.com/2016/09/gadis-kedah-bakal-doktor-dihina-kerja.html?m=1.                                       Kerana sudah beberapa kali saya terserempak dengan berita ini... Saya akhirnya membaca berita itu.                         Kisah seorang graduan bakal doktor bekerja di kedai buku sementara menunggu posting, dihina boleh seorang pelanggan. Memang tidak patut berlaku.                                           Cuma... Saya terfikir... Andainya yang dihina itu bukan graduan bakal doktor. Andainya yang dihina itu cuma seorang pemegang sijil SPM atau lebih rendah dari itu, apakah ada yang akan peduli?                                  

Wednesday, 14 September 2016

TANGLUNG DAN GURUH

Salam and good day.                                 Saya suka bermain tanglung. Sewaktu kecil... Tiap kali hari raya... Kami pasang pelita dan nyalakan tanglung lalu berlari2 dengan tanglung di tangan. Hari ini saya belikan tanglung untuk cucu- cucu saya. Gembiranya mereka berjalan sambil memegang tanglung ... Walau hanya di halaman rumah. Kemudian kami gantungkan tanglung di dahan pokok... Harap-harap tidak hujan. Namun... Ada bunyi guruh....

Monday, 12 September 2016

TERHARU


Nak menangis saya tengok video ini. Tahniah buat semua athlete paralympic negara... Terutama tiga yang berjaya mengibarkan jalur gemilang serta mengalunkan lagu Negaraku di Rio. So proud of you...        Sangat terharu ... Wah... Macam lagu Sweet Charity la pula... Takkan Ku tahan airmata Ku ini... Yang jatuh menitis berderai dipipi... LOL..              Majulah sukan untuk negara Dan Salam Aidiladha untuk semua.

Tuesday, 30 August 2016

HUJAN DI PENGHUJUNG MUSIM

Hujan yang turun di penghujung musim panas ...                                         Ibarat munculnya sahabat lama yang tanpa sedar sentiasa aku rindui                              

Saturday, 20 August 2016

DO NOT GO GENTLE....

Salam and good day.                                 Tamat sudah pertarungan antara Dato Lee Chong Wei dan Lin Dan.  Match of the century.                  
Tahniah kepada DLCW.  Saya tidak menonton perlawanan tadi .  bukan kerana saya tidak menyokong. Sebaliknya... Kerana saya sokonglah saya tidak sanggup menontonnya. I cannot handle the suspence. Tak apalah tak  dapat tengok Lin Dan yang kacak itu.  Menentang pemain lain saya boleh tengok... Tapi menentang Lin Dan... Saya phobia... Saya tak boleh tengok.  Cuma hati saya tak henti2 berkata... Please win...             Walaupun tidak menonton... Saya tetap merasa debarannya kerana budak2 bujang di sebelah rumah saya tak henti2 menjerit dengan penuh perasaan. Boys. Apa jenis sukan yang mereka tonton... Pasti saya boleh dengar jeritan mereka...                          Namun... Final nanti pasti saya akan tonton. Kalah atau menang... Semua atlet negara yang telah bermati2an bertarung di Rio adalah wira di mata saya. Lin Dan pula... Err... Eye candy...  Hehe...                                                         So.... DO NOT GO GENTLE.... Dato...        

Wednesday, 17 August 2016

the patung says... YO.. HO... LET'S GO......

Salam and good day.                              We had a workshop yesterday to introduce us to the MOOC which stands for Massive Online Open Course. Basically, it is a platform for online learning community instead of just an online course... Community being the operative word here.  So... Yes... We have to come out with a module to fit into the MOOC framework.                                                  Anyway... I got as far as creating a profile page ... Well... Its a start...                
     and this is my slightly exaggerated initial reaction... LOL
 it feels like I'm walking the plank on a pirate ship.  Diving into the dark and turbulent water. Think I will survive? Depends on how I hit the water doesn't it? 
 But... For now... I shall say...                   YO HO... LET'S GO....                           Sing all together now....              Captain Jake and the Neverland pirates...  Hehe...                                        I will write more about this MOOC thing when I feel a bit more sane... :-D

Saturday, 13 August 2016

WIND CHIMES

The sound of wind chimes on a hot windy day....                                                   ibarat bisikan sang kekasih diwaktu malam sunyi...               

Wednesday, 10 August 2016

POKOK KACANG HIJAU

Salam and good day.       Ini pokok kacang hijau.                                                                                                                                                                                                                                                                                               Saya sebenarnya tidak pasti samada ia sesuai dipanggil pokok. Tapi kalau bukan pokok ... apa? Mungkin saya akan merujuk kepada tumbuhan ini sebagai tumbuhan.                                  Tumbuhan ini adalah projek sains cucu saya di tadika. Minggu lepas dia membawanya pulang dengan gembira.  Tiada pula dia beritahu mahu buat apa dengan tumbuhan ini.  Maka ... Saya Cuba pastikan ia hidup selama mungkin. Bila suatu hari tumbuhan ini layu dan mati ... Saya pasti dia akan sedih dan akan bertanya sebabnya. Kesedihan serta keinginan untuk merasionalkan apa yang berlaku akan menjadi pengalaman dan pelajaran pertama tentang hidup dan mati baginya. Saya harap begitulah.                          Oleh itu, dipagi yang kelam ini... Saya menempatkannya di tembuk... Menunggu matahari turun menyentuhnya.

Tuesday, 9 August 2016

EVER BEAT ANYBODY WITH YOUR BARE HANDS?

Salam and good day.                                           EVER BEAT ANYBODY WITH YOUR BARE HANDS?                                                                  many times.... I wish.                                         I say... I wish because I view myself as being evolved and civilized. As someone who is able to put her primal reaction under control and put into action her reflective reaction.                                                                 But... Sometimes I find my reflective reactions quite unsatisfactory. I would like to think that it is because... Deep inside me lies a warrior... A warrior who craves the physical satisfaction of a primal reaction.     To quote Candice Bergen in ' Boston Legal'    ' I certainly believe in evolution.                        Who here among us while watching the presidential debate could deny that we all come from monkeys.'                                         Haha... Spoken like a true lawyer.                   Today... I shall try to satisfy the warrior inside me.... Without any pain.          

Tuesday, 26 July 2016

CUBIT - CUBITAN ?

Salam and good day.

ini semua gara2 terpengaruh dengan preview dan setelah menonton cerita Get Married 4 di Astro ...
enjoy...hehe



lagu lama versi baru... saya sebenarnya tak minat irama danddut, tapi..... suara vocalist nya agak menarik perhatian saya... LOL

Have a nice day all.

Wednesday, 20 July 2016

the patung says... I AM A GURU BAHASA

Salam and good day.

We meet again. this month is a bit hectic... even though it is our three months semester break... most of us Guru Bahasa (Language Teachers)... not lecturers... big difference there... anyway... Guru Bahasa have to teach semester 0... which started as soon as the term ended. so... no break for us...

On top of that... most of us are also involved in developing the Massive Open Online Course (MOOC) module, Get Into Grammar programme etc. why is it always the same bunch of people ie; language teachers that are asked to do all the work... where are the lecturers? They have 3 months of free time since they do not have to teach semester 0... so... what are they doing? why aren't they involved in all the programmes? why is it always us Language Teachers.

Is it because they are lecturers and I am a Guru Bahasa? Lecturers do not teach diploma students because their qualifications are higher than a guru bahasa? seriously?  I can accept that, if all lecturers are Phd holders, but most of them are not... the have a masters degree... well ... so do I... the only difference is that they are lecturers... they have less teaching hours to give room for them to do research... so they say... therefore... less teaching hours and more pay... whereas a guru bahasa gets more ( a lot more) teaching hours... and still they want us to do reasearch...  most guru bahasa have around 14 - 20 teaching hours per semester... and we are also subject coordinators, we have to handle projects like... Reading Circle Programme, GIG Programme and a few others which I cant remember. If all these are done by Guru Bahasa... why do we need to have lecturers? They don't do anything anyway.

I dont mind the teaching load... I am a Guru Bahasa after all... we are supposed to have more teaching time than lecturers... and more teaching hours means less time to do research. which is fair... because.. I love teaching... but I do not like to do research.... and doing research for the sake of fulfilling our KPI? ... no quality?... just quantity?

Hence,  now... ... there is really no difference between a Guru Bahasa and a lecturer... we are forced to do research, have publications, become subject coordinators, project leaders... whereas some lecturers are not even subject coordinators... not involved in research... still they have less teaching hours and more pay.

Like I said, I love teaching... that is why I became a language teacher. If I wanted to do research, I would have become a researcher instead. So there!

Sunday, 5 June 2016

THE BLACK SUPERMAN... no more.

Salam and good day.                                           Terkejut dan sedih dengan berita kematian lagenda boxing Muhammad Ali.               Saya masih ingat sewaktu saya masih di sekolah rendah... Sekitar tahun 70an... Setiap kali Muhammad Ali berlawan... Semua akan terpaku di harapan kaca TV... Melihat siaran langsung perlawanan melalui kaca TV hitam putih... Siaran langsung melalui Satellite Bumi di Kuantan. Ada yang ambil cuti... Ada yang ponteng kerja dan sekolah semata2 untuk melihat Muhammad Ali bertarung. Seluruh bandar akan lengang seperti Kuala Lumpur sewaktu cuti hari raya... LOL.                      Yang paling mengujakan adalah perlawanan Muhammad Ali vs Joe Bugner di Kuala Lumpur pada tahun 1975. Seluruh Bandar sunyi tanpa pergerakan... Mungkin pencuri juga pada waktu itu terpaku dihadapan TV menonton Ali vs Bugner.          Teringat lagi waktu itu, duduk dihadapan TV bersama arwah ayah dan arwah abang serta beberapa orang jiran dan anak- anak mereka yang datang menonton dirumah saya. Sangat teruja dan bangga kerana pertarungan hebat itu berlangsung di Kuala Lumpur.                                                                 Saya sebenarnya langsung tidak meminati sukan boxing. Dari dulu sampai sekarang, saya tak pernah meminati sukan boxing. Jadi, kenapa saya begitu teruja setiap kali Muhammad Ali turun ke gelanggang? Surely not because of his boxing skills since I know nothing about boxing.                           Bila difikirkan semula... Saya yakin sebahagian besar daya tarikannya pada saya terletak pada nama muslimnya... Muhammad Ali. .. I'm Ali. Catch me if you can... Katanya. dan juga kerana dia cantik dipandang... Langsung tiada kaitan dengan boxing skills nya... LOL                                       Hari ini, tertutuplah satu chapter kenangan zaman kanak- kanak- saya. So sad.                Float like a butterfly, sting like a bee              hands can't hit what the eyes can't see.          The black SUPERMAN has left us forever.     Inna Lillahi wa inna ilaihi raji'un.            May Allah bless your soul.                                 RAMADHAN KAREEM TO ALL MUSLIMS.
                                                                    

Tuesday, 17 May 2016

CITA- CITA

Salam and good day.                                                Minggu lepas... Dalam perjalanan ke tempat kerja... Mendengar celoteh Sepahtu Sinar. Tajuknya... Cita-cita sewaktu kecil..ie: sekolah rendah. Kata mereka... Waktu itu kalau disuruh tulis mahu jadi apa bila dewasa... Pasti semua akan tulis ... Doktor, lawyer atau engineer.           Ya...                                                                              Memang benar. Waktu disekolah rendah... Memang itulah cita2 yang top three... Kemudian baru diikuti oleh profesion lain... kira2 mainstreamlah...                                             Saya juga tak terkecuali dari phenomena ini... Cuma tak terlalu mainstream... Cita2 saya waktu itu... #1 lawyer, #2 guru... # 3 ... Kosong. Doktor memang saya tak berminat Dan engineer pula... Waktu itu saya tak tahu pun engineer itu apa... LOL. Maka saya tulis dua sahaja... Tak begitu mainstream kan... Hehe...   Yang saya minati pada waktu itu sebenarnya... Astronomy Dan linguistics... Saya memang dari kecil suka belajar tentang bahasa... Maka sekarang saya seorang guru bahasa. Dan jika saya tak jadi guru... Besar kemungkinan saya akan memilih profession jururawat. Saya suka profession yang melibatkan interaksi. Sebab itu... Ada satu ketika saya bercita2 untuk menjadi seorang pramugari... Hehe.       Dan kerana saya suka berinteraksi, harapan saya... Bila bersara... Saya boleh  menjadi sukarelawan dalam misi kemanusiaan... Sebab itu saya memilih untuk bersara pada usia 56 Dan bukan 60. Semoga waktu itu saya masih punya tenaga untuk menjadi sukarelawan.         Sebelum terlupa, saya ingin mengucapkan SELAMAT HARI GURU Dan SELAMAT HARI JURURAWAT buat semua warga pendidik Dan jururawat. May God bless you.                                                                      

Thursday, 3 March 2016

WOW...

Salam.
Tiada apa yang penting yang mahu saya tulis, cuma sudah lama tidak melawat blog saya ini... Maka saya terpanggil untuk mencoret sesuatu walaupun kecil.

Pagi semalam... Saya mendengar Sepahtu Sinar dalam kereta , ada kumpulan Radja. Bagusnya... Saya memang suka kumpulan Radja... Ini kumpulan dari Indonesia yang paling saya minati... Sama lah macam Shuib... LOL...
Paling menarik dengar ketiga2 mereka menyanyi bersama Radja... OK juga suara mereka... Tapi suara vokalis kumpulan Radja memang WOW...tak boleh ditandingi... Sangat sexy suaranya.
Haha... Itulah main point saya sebenarnya... Suara vokalis Radja sangatlah sexy.  OK. Jumpa lagi lain kali.
Saya share lagu yang paling saya suka... Enjoy....