Monday, 27 September 2010

the painting...ini bukan review.


painting courtesy of Rajawali Art Gallery



The first time I saw the painting, I was filled with an acute sense of de ja vu…it reminded me of something or some place…strangely familiar yet surreal.
I looked at the painting. I looked at the window in the painting,I searched inside the window, and I saw.
I saw a lady, staring out of the window. Staring, face devoid of any expression. Occasionally, she opens the window and puts her hands out, letting it be enveloped by the cool wind , enjoying the feeling of rain falling on her naked skin or soaking herself in the sunray .
Sometimes, just sometimes, someone would walk by the window, stopping by to say hello, and tells her colourful stories of what’s going in the lives of people she doesn’t even know or care. So, she listens, and she smiles. That is the extent of her interaction with the world, a world which she prefers to leave outside the window.
Closing the window, she retreats into her own world, interacting with silence, playing with loneliness and dancing to the tune of her soul in her love affair with destiny.
I said earlier that the painting reminded me of something or some place. Well, I take that back. It actually reminds me of a person, not in retrospect, no. More like a vision of what is to become of that person… not a bad life really, neither is it sad…it’s just lonesome.
Inside the window, I saw myself…the convicted loner…oh well… que sera sera.
Who do you see inside the window?
aku...mahu lihat lukisan lagi ...pergi ke sini...

Monday, 20 September 2010

detik

Sesaat aku terbau wangian cempaka di halamanku
Bersama hembusan angin yang kebetulan singgah
Sebelum berlalu …
Sedetik aku menarik nafas yang dalam
Membawa haruman terus ke jantung
Agar ia kekal disitu
Wangian saat ini
Angin detik ini

Walau esok
Cempaka masih mekar dihalaman
Wangiannya bukan lagi wangian saat ini
Angin yang membawanya juga
Bukan lagi angin detik ini
Lalu aku menarik nafas yang dalam
Membawa haruman terus ke jantung
dan untuk sesaat
Haruman itu milikku


sesaat, aku singgah dalam hidupmu
sedetik, kekalkan aku dalam jiwamu
dan cintai aku hari ini
Mungkin esok, terlalu awal
Mungkin esok, sudah terlewat.

Sunday, 4 July 2010

lepak 2

date: 22.06.2010
event: lepak
location: Sungai Lembing, Kuantan
players: patung, Maqruf Lim
aku ke sini dengan budak ini...
satu-satunya petrol pump di sini


waktu ini barisannya agak panjang...

penduduk Sungai Lembing
aku...ok, who's next?

Monday, 21 June 2010

hari bapa

setiap kali aku mendengar
anak2 mengucapkan Happy Father's Day
hatiku hancur kembali

ketika itu
aku mengeji bulan
mengeji bintang
mengecam matahari
mengecam bumi
mengutuk takdir
mengapa kau buat anak-anakku begini

setiap kali aku mendengar
anak2 mengucapkan Selamat Hari Bapa
hatiku hancur berkali-kali

Thursday, 17 June 2010

di antara

Diantara deruman ombak menghempas batu
Dan desiran angin malam membelai daun
Aku bukan ibu
Yang setiap hari
Mahu anak2nya membesar menjadi orang baik baik
Itu saja yang aku mahu
Diantara desiran angin malam membelai daun
Dan nyanyian unggas di hutan simpan
Aku bukan balu
Yang kadangkala penat
Sendirian melawan arus dunia
Mahu saja dicampak ketabahan itu jauh jauh
Diantara nyanyian unggas dihutan simpan
Dan deruman ombak menghempas batu
Aku bukan pekerja
yang ada waktunya
tidak sabar menunggu masa untuk bersara
mahu berehat pula dan tinggal di Bukit Frazer
diantara deruman ombak menghempas batu
desiran angin malam menbelai daun
serta nyanyian unggas di hutan simpan
aku
ibarat titik yang terapung
antara kerlipan bintang pada langit gelap
dan kilauan bintang pada laut hitam.

Wednesday, 16 June 2010

lepak...


date: 14.06.2010
event: lepak
location: Teluk Cempedak, Kuantan
players: patung,
dark ray, aloy, nurancang

berjumpa semula budak2 paradoks ini (tiga orang saja)...setelah berbulan2 tak jumpa. membuat malam isnin aku interesting. walaupun kami cuma melepak sambil menyanyi-nyanyi diiringi petikan gitar di tepi pantai... well, its not the place, its the company...but the place helped...haha..


melepak di tepi jalan beserah, sambil menunggu kereta nurancang di cuci.


makan selepas melepak di antara deruan ombak menghempas batu dan nyanyian unggas hutan menyambut kehadiran malam...poetic tak aku...

nurancang...acara menyedut jelly dalam ABC...sebab tak ada nata de coco didalamnya
aloy...mencari nata de coco dalam ABC...

dark ray...bergaya...dengan paipnya...aku kata macam the godfather, tapi kata dia macam sherlock holmes...ok...boleh diterima...hehe

paling best...melepak di tepi pantai...sambil menyanyi2 dan menyakat budak2 main permainan flying saucer yang berkelip2...

alunan blues oleh nurancang dan aloy...

sebelum balik...

aloy dan nurancang akan mahu meneruskan perjalanan pulang ke KL.
aku...6 million dollar question...' patung, kau tahu nata de coco tak?' hahaha...

Monday, 7 June 2010

blast from the past - old timers



date: 29.05.2010
event: sambutan hari belia peringkat negeri Pahang
location: pusat belia, Kuantan
players: patung, siso, jamee, persatuan karyawan Pahang


aku nak beli guitar sebenarnya. kebetulan aku jumpa Siso.... bukan kebetulan actually...haha...memang kalau dia ada di Kuantan, dia akan contact aku...malam tu, aku jumpa siso, razak dan hamdan.



anyway, aku mention yang aku nak beli guitar, sebab guitar dirumah sudah dibawa oleh lily ke KL...sekarang jamee takde guitar untuk di main...hahaha...aku? dah bertahun2 tak main guitar....maksud aku main lagu....bukan sekadar mencuba chords secara rambang....itu aku selalu buat...



kebetulan, Razak...kata, dia ada beberapa biji guitar...razak dan hamdan ini bekas ahli kumpulan September 5...mereka Juara Bintang RTM tahun 70an...yang pasti....kamu2 semua sure tak kenal...takpe...aku kenal september 5...lagu Kopi susu....kurang manis tambah gula...itu lagu mereka....aku suka!!!! oh...dan hamdan sangat handal bermain accordion....aku sangat impressed




dan, mereka juga merupakan orang2 kuat Persatuan Karyawan pahang...oh...lupa....pengerusinya...Siso. Karyawan pahang ahlinya terdiri daripada pelukis, pemuzik.pencipta, pelakun, penulis, pengukir, penyanyi, penari etc.



Right. maka, kata razak kalau mahu, boleh beli guitar dia...kebetulan esoknya, mereka akan perform di sambutan hari belia. boleh la datang tengok dan cuba gitar itu. so, i said ok. and the rest...is history....


jamee...gembira dengan gitarnya
aku...seronok tengok mereka jamming....:-D

Friday, 28 May 2010

errr.....

i
sudah lama tak update ni....
i
apa khabar semua?

Wednesday, 5 May 2010

tinggal kenangan


dan airmata itu jatuh tanpa aku sedari...

untuk sahabat blogger - Hisham - unrestmind

http://www.hmetro.com.my/#3



al fatihah...

walau tak sempat jumpa in person... sangat sedih.

Monday, 3 May 2010

the patung says...


dia ini memang terbaik....
sebabnya?
sila ke sini...
tengok sampai habis...hehehe...

Sunday, 18 April 2010

blast from the past - jumpa sekali lagi.

date: 17.04.2010
location: Rajawali Art Gallery, Kuantan
players: Patung,
Abdullah Jones.

bila sudah bosan menanda assessments sampai hampir termuntah...aku pergi melepak di sini...

Friday, 9 April 2010

semangat yang hilang - update 4 minit

bila motivation is low...aku dengar lagu ini..

Tajuk Lagu: Semangat Yang Hilang
Penyanyi/Artis: XPDC

Tidak engkau seorang
Juang hingga titisan
Rempuh tak berharapan

Nanti aku di sana
Di ufuk pemikiran
Lalu menghayatinya

Di dalam kubur manapun
Jasad aku ditanam
Aku akulah jua

Kita laksanakan
Mata hati yang damai
Di sana kejujuran

Semarak impian segunung harap dipulang
Usahlah diragukan keupayaan sendiri
Hati yang membara mengikutkan kata-kata
Jawapannya di sini
Semangat kita yang hilang
Oh kita cari pulang

Malu bertanya kawan
Sesat cari jalan pulang
Biar ia berkesan
Di lubuk hati terbenam

http://www.youtube.com/watch?v=n1bQzIZ3UeA

aku...the most underrated rock band in Malaysia....tapi aku suka....:-)

Tuesday, 6 April 2010

syair patungcendana - 2

satu hari patungcendana
dikaki senja mula bertanya
andaiannya itu adakah benarnya
atau ia khayalan cuma

lewat malam masih menunggu
tiada jawapan hanyalah bisu
jiwa yang teguh menjadi lesu
hati luluh menjadi debu

hatinya patung kini tertanya
kebisuan itu apa ertinya
mungkinkah ia membawa makna
andaiannya itu benar belaka

tahulah kini patungcendana
diri hanya gagak dirimba
terasa diri tidak berharga
nyatalah dia...patung cuma.

Wednesday, 31 March 2010

happy birthday Izat.

31.03.2010

Kuantan.
Mohd Izat Iskandar Affendi - 14 years old. anak bongsu aku.
Man of the house ini...
sejak lahir sudah diberi tanggungjawab menjaga aku serta dua orang kakaknya...
berat tu...
namun...yang nyata, sekarang, kami bertiga yang jaga dia...
sebab ramai kawan2 jamee dan lily yang kata dia cute...
pening aku...
siapa kata jaga anak lelaki senang?

Sunday, 28 March 2010

blast from the past - The Godfather


saturday : 27.02.10

tengok The Godfather and The Godfather Part 2...

teringat zaman di universiti....

ramai2 tengok The Godfather Part 3...

dan aku sangat suka lagu ini...

://www.youtube.com/watch?v=zQkjO5Zr6Hc



aku...dah lupa cara nak upload video kat sini...

Sunday, 21 March 2010

bayang


melihat warna didalam bayang
aku mahu matahari tidak datang

Monday, 15 March 2010

blast from the past - ya, aku masih ingat kau

date: 14.03.2010
location: Rajawali Art Gallery, Kuantan
players: Patung, Abdullah Jones.
gembira berjumpa AJ setelah lebih 20 tahun tidak bertemu. baru aku tahu siapa sebenarnya Abdullah Jones. sebelum ini aku cuma tahu dia salah seorang kawan arwah abang aku, yang sering lepak dirumah aku sewaktu muda2 dulu. tapi aku tak tahu kawan yang mana satu, dalam fb dan blog pun tak pernah ada gambarnya... dan dia sendiri juga tak mahu beritahu aku siapa sebenarnya dia...not fair...dia tahu aku, aku tak tahu dia...




sangat curious aku mahu tahu identity nya. maka kami cuba set date untuk aku ke studionya...tapi beberapa kali (maksudnya banyak kali, ok) tak jadi, sebab AJ sangat busy orangnya...jarang ada di kuantan.




at last, hari semalam dia kata dia free, maka, loaded with curiosity and excitement...hehe, and armed with Nikon D3000 aku ke studionya di Cenderawasih...tak jauh cuma 15 minit dari rumah aku...



first aku nampak wajah yang agak familiar, tapi aku memang tidak ingat namanya...sehingga diberitahu ... memang seronok berjumpa kawan yang sama generasi, banyak cerita yang dikongsi...dan....yang paling penting....aku ada semula kawan untuk melepak di kuantan...hehe



kata AJ, setiap tetamu yang datang ke studio, mesti duduk di kerusi ini, untuk di ambil gambarnya dan di postkan dalam blog Rajawali. tapi hari itu dia tak ada camera...nasib baik aku bawa camera aku...
duduk dengan santai, katanya...so, memang santai la aku pose ... dan aku emailkan ... tapi aku dapat reply,... kena datang lagi, gambar semua kelabu....ciss...nak datang takde masalah...nak cari masa dia free yang masalah...still, aku letak saja gambar aku ni. sorry, gambar AJ aku tak boleh letak...nanti kena saman 2 juta...:-D




aku...berjumpa Abdullah Jones mengingatkan aku kepada arwah abang ...rindunya aku pada dia... :-(

Wednesday, 10 March 2010

happy birthday Jamee.


09.03.2010


Kuantan.


Najmee Nuraini Affendi - 15 years old. anak ke dua aku.

katanya...15 tahun tu maknanya dia dah besar...maklum la dah form 3....

di kalangan pelajar2 menengah rendah, form 3 la yang paling senior...

perasan sungguh budak sorang ni...


aku...MIMPI akan jadi entry tertunggak....biasa la...hehehe

Saturday, 27 February 2010

MIMPI - pasar malam

malam nanti aku disini

see ya...:-)

Friday, 19 February 2010

sakti

date: 18.02 2010

pagi2 lagi hari sudah hujan...

dan bila titisan air jatuh ke bumi
kaca itu tiada lagi sakti...

Wednesday, 10 February 2010

01.01.10

d
date: 01.01.2010
Place: Kuantan
event: Jalan-jalan
players: Mamai, Akudo, Patung, Izat.


gambar dibawah adalah untuk entri ini...
i



akudo, mamai, izat...
patung...errr...belakang camera...lokasi...East Coast Mall...
time...sebelum tengok cerita Sherlock Holmes

aku...sedang buat syllabus sebenarnya...tiba2 ter-update blog pulak...aduh.......


Thursday, 4 February 2010

menantu Vs mertua....

pagi tadi aku dengar hot chat....HOT FM la...tentang masalah dalam hubungan dengan mertua...
and of course, yang memberi response rata2 terdiri dari para isteri.

semua memberi pandangan serta gambaran yang hampir sama...ie: ibu mertua tak suka mereka...dan....suami lebih percaya kan ibunya sendiri dari percayakan isteri. hampir semua juga memberi gambaran mertua serta ipar2 yang kejam dan mereka sebagai menantu yang menjadi mangsa.

setakat yang sempat aku dengar sejauh 32km ke tempat kerja, tiada seorang pun dari mereka mengaku, yang mungkin mereka juga bersalah dalam hal ini...mungkin, mereka sendiri juga perlu berubah sikap...

aku tak boleh nak komen tentang ini, sebab, secara jujur aku katakan, aku tidak pernah punya masalah dengan mertua atau ipar2 aku, dan aku mempunyai ramai kakak2 serta abang ipar2...arwah suami aku anak ke 11...

hubungan aku dengan mertua sama seperti hubungan aku dengan mak aku sendiri...kalau aku boleh terima semua kerenah mak aku, maka aku juga boleh terima semua kerenah mertua aku....orang tua...biasa la...

maka, sampai sekarang, hubungan aku dengan mak mertua serta ipar2 aku masih baik...aku masih lagi dianggap sebagai sebahagian dari keluarga mereka walau pun sudah lebih 14 tahun arwah suami aku pergi, dan aku kini tinggal sendiri bersama anak2.

but thats me...mungkin kerana memang takdir aku untuk hidup sendirian, maka aku diberi keluarga yang supportive dari kedua2 belah pihak...mungkin juga...

aku...jangan menjadikan issue mendapatkan kasih sayang suami sebagai satu pertandingan antara menantu dan mertua.

Saturday, 30 January 2010

haru biru - pt 4

setiap orang mempunyai perjuangan hidup sendiri
maka aku berlari tanpa menoleh ke belakang
mencantas apa jua yang menghalang
menahan segala jenis serangan
how long does it take for my compassion to die?
setiap orang mempunyai perjuangan hidup sendiri
dan aku berdiri ditengah bising dan sunyi
berkawan hujan dan panas
dicelah kabus dan asap
might there still be colours inside the shadows?
setiap orang mempunyai perjuangan hidup sendiri
lalu aku tunggu dengan tubuh tercalar
dibawah langit yang dulu biru
namun kini sedikit terganggu
looking for beauty in the midst of depression
setiap orang mempunyai perjuangan hidup sendiri
and this one is mine
so let me be.

Thursday, 28 January 2010

Enggang dan bulan

iiiiiiiiiiii
Khamis : 28.01.2010 : 6.50 pm

lewat petang ini...
aku ternampak 2 ekor enggang dihadapan rumahku...
melihat mereka...
aku teringat ungkapan...
pungguk rindukan bulan...
erk.....emosi pulak....

Tuesday, 19 January 2010

mencintai bukan beerti memiliki - 3

aku rasa
dadaku semakin sempit
dan nafas hampir terhenti
aku dengar
jantungku tercarik lembut
dan direntap kasar
aku lihat
jantungku digenggam mu
dan aku jatuh
aku tahu
tiada yang mampu
melukai aku begitu lagi

Thursday, 14 January 2010

it's the new millenium...edisi stress buster

you know you are living in the new millenium when...

1. you get in the elevator and double press the button for the floor you want.

2. you accidentally enter your PIN on the microwave.

3. you havent played solitaire with real cards in years.

4. you have a list of 15 phone numbers to reach your family of 3.

5. you e-mail the person who works at the desk next to you.

6. the reason for not staying in touch with friends and family is that they don't have e-mail addresses.

7. you pull up in the driveway and use your cell phone to see if anyone is home to carry the groceries.

8. you leave your house without your cell phone which you didn't even have the first 20 or 30 (or 60) years of your life, and it is now a cause for panic so you turn around to go and get it.

10. you get up in the morning and go online before getting your coffee.

11. you are too busy to notice there was no #9 on this list.

cited in...He Who Laughs, Lasts!...by David Tong

aku...hahaha...GOTCHA!

Monday, 4 January 2010

pameran seni lukis : Rajawali

event: #1 : PAMERAN SENI LUKIS ARTIS STUDIO RAJAWALI

#2 : PAMERAN KRAFTANGAN PERSATUAN PENGUSAHA KRAF, KUANTAN.
date: 20DEC2009 - 03JAN2010
location: MS GARDEN HOTEL,KUANTAN,PAHANG
players: patung,
dark ray.